Diabetes Mellitus (suikerziekte)
Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie kan halen uit glucose. Dit kan komen omdat er onvoldoende of geen productie is van insuline, die in de cellen zorgt voor suikeropname. Het kan ook zijn dat de insuline receptoren niet goed werken. Wanneer de glucose niet of onvoldoende opgenomen wordt door de cellen, stijgen de bloedglucosewaarden.
Het dagelijks omgaan met de diabetes en het bereiken van de juiste instelling kan de ene keer makkelijker zijn dan de andere keer en voor de ene persoon makkelijker zijn dan voor de andere. De meeste mensen met diabetes weten wel wat zij moeten doen en hoe ze hun diabetes moeten behandelen. Toch lukt het hen niet altijd om de zelfzorg zo uit te voeren als besproken is met de behandelend arts. Gesprekken met een gespecialiseerd hulpverlener kunnen dan helpen.
Kan een verpleegkundig specialist GGZ helpen als ik een diabetes heb?
Een verpleegkundig specialist kan u helpen met het verkrijgen en behouden van een gezonde leefstijl. Tevens kan ze helpen om klachten als bezorgdheid, angst en depressieve gevoelens te verminderen.
Waar bestaat de behandeling uit?
De behandeling bij mensen met diabetes kan bestaan uit de volgende onderdelen:
- Psycho-educatie (gerichte informatie over het omgaan met een chronische ziekte, diabetes en depressie)
- Cognitieve gedragstherapie gericht op bijvoorbeeld belemmerende gedachten, het verbeteren van de stemming, het verminderen van de angst, het bereiken van doelen in de zelfzorg van de diabetes
- Leren omgaan met stress verhogende omstandigheden
- Bewegen en diabetes
- Acceptance and Commitment Therapie (ACT)