Familie en vrienden

Rol van familieleden en vrienden in de behandeling

Het kan zijn dat u, als partner van de patiënt, een keer wordt meegevraagd voor een gesprek.

Door dit gesprek krijgt u meer inzicht in de problemen van uw partner. Daarnaast kan ook de behandelaar in zo’n gesprek meer inzicht krijgen in de problematiek van zijn patiënt.

Rol van familieleden en vrienden bij de klachten

De gezinsleden kunnen zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de behandeling van de klacht. Deze invloed hoeft niet opvallend aanwezig te zijn.

Een voorbeeld

Mevrouw K. heeft een dwangstoornis en durft dingen niet meer aan te raken die zij ‘vies’ vindt, zoals de prullenbak, deurkrukken, de stofzuiger en etenswaren. Voor mevrouw K. geeft het behoorlijk wat spanning als zij al deze dingen wel zou moeten aanraken.

“Gelukkig” heeft mevrouw K. een hele lieve man die veel taken van haar overneemt. Etensresten ruimt hij op voordat zij het kan zien, hij leegt alle prullenbakken en hij eet alles netjes met mes en vork. Het gedrag van haar man helpt K. de spanning te verminderen; zij wordt thuis niet meer geconfronteerd met haar angsten.

Het gedrag van haar man zorgt er helaas wel voor dat de dwang bij K. in stand gehouden wordt, omdat hij meegaat in haar vermijding. Hoewel zijn gedrag positief bedoeld is, heeft het een negatieve uitwerking op de klacht.

Belangrijk voor de partners is dan ook dat zij zo min mogelijk meegaan in de klacht van de patiënt.

A a n m e l d e n