Fibromyalgie – bindweefselspierpijn

De naam fibromyalgie komt van ‘fibro’ (bindweefsel), ‘myo’ (spier) en ‘algie’ (pijn) en betekent dus bindweefselspierpijn. Deze pijn komt vooral voor in de spieren en in het bindweefsel in en rondom de gewrichten. Door patiënten wordt de pijn vaak omschreven als een vorm van spierpijn die je voelt als je een zware griep hebt.

Patiënten met fibromyalgie klachten hebben deze pijn (bijna) dagelijks naast andere klachten zoals:

  • vermoeidheid
  • darmklachten
  • slaapproblemen
  • stemmingswisselingen

Oorzaken van fibromyalgie

Tot op dit moment is er geen verklaring gevonden voor het fibromyalgie-syndroom. Wel zijn er aanwijzingen dat bij patiënten met fibromyalgie stoornissen in verschillende systemen in het lichaam bestaan.

Het is echter onduidelijk of deze bevindingen de oorzaak dan wel het gevolg van de klachten zijn. Ook worden de klachten van patiënten met fibromyalgie beïnvloed door sociale en emotionele factoren. Het syndroom openbaart zich meestal tussen het 35e en 50e levensjaar en komt vooral voor bij vrouwen.

Pijnpunten

Zeer kenmerkend voor fibromyalgie zijn de zogenaamde “tenderpoints”. Dit zijn nauwkeurig omschreven anatomische plaatsen, die bij patiënten met fibromyalgie klachten “drukpijn gevoelig” zijn. Wanneer op deze plaatsen met redelijke kracht met een vinger wordt gedrukt, levert dat een pijnsensatie en pijnreactie op.

Van fibromyalgie is pas sprake als de pijnklachten langer dan drie maanden duren en er geen aandoening is gevonden die de klachten zouden kunnen verklaren.

A a n m e l d e n