Behandeling Somatiek & Psyche

Ik kan u helpen beter te leren omgaan met uw lichamelijke aandoening of u helpen de klachten te verminderen. De nadruk bij de behandeling ligt op het terugdringen van uw klachten. Ook leert u hoe u hier in de toekomst beter mee om kunt gaan.

Ik bied de volgende behandelingen:

Uitleg en voorlichting (psycho-educatie)

Psycho-educatie is in de meeste gevallen een belangrijk onderdeel van de behandeling. Indien nodig wordt samengewerkt met andere disciplines zoals een fysiotherapeut, verpleegkundige of de huisarts / medisch specialist.

Psychosociale begeleiding en psychotherapie

U verkrijgt meer inzicht in de klachten en leert omgaan met de gevolgen van de klachten. Ik maak gebruik van delen uit de cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke therapie.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen worden in de behandeling toegepast om meer grip te krijgen op lichamelijke spanning. Daarnaast helpen deze oefeningen om de lichaamsbewustwording te verbeteren.

Medicijnen

Medicijnen kunnen bij pijn, depressie- en angstklachten (die bij een lichamelijke aandoening kunnen voorkomen) verminderen. Er zijn bijvoorbeeld antidepressiva die de pijnbeleving veranderen.

Hulp voor familie en vrienden

Veel lichamelijk klachten die het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening hebben niet alleen invloed op de patiënt zelf, maar ook op de omgeving van de patiënt. Daarom wordt de partner of het gezin van de patiënt vaak bij de behandeling betrokken.

A a n m e l d e n