Lichttherapie bij depressie
Hoe werkt lichttherapie?
- tijdens lichttherapie wordt u blootgesteld aan wit licht van een sterke intensiteit (10.000 lux)
- u komt vijf tot tien opeenvolgende werkdagen, gedurende 30 minuten per keer.
- u zit aan een tafel op 50-60 cm afstand van de lichtbox zo dat het licht in de ogen valt (intussen kunt u lezen of naar muziek luisteren)
Voor een goed herstel van het dag- en nachtritme heeft het de voorkeur om het licht ‘s morgens toe te dienen.
Lichttherapie ‘s avonds vergroot daarbij het risico van slaapstoornissen.
Resultaat lichttherapie
Lichttherapie toedienen in het begin van de winterdepressie, blijkt terugval voor de rest van het seizoen te kunnen voorkomen.
Als lichttherapie pas gegeven wordt als de depressie zich al volledig ontwikkeld heeft, is de kans groter dat de lichttherapie nog eens herhaald mdoet worden gedurende de winter.
Achtergrond lichttherapie
In de winter wordt meer van het hormoon melatonine (slaaphormoon) geproduceerd door het lichaam. Lichttherapie verlaagt de concentratie melatonine in het bloed. Hierdoor wordt de biologische klok beïnvloed. Men denkt dat melatonine te maken heeft met een winterdepressie. Er wordt veel onderzoek verricht naar deze verbanden. Definitieve antwoorden zijn er nog niet.
Gevaren en bijwerkingen
De therapie heeft over het algemeen geen bijwerkingen. Bij sommige mensen kan hoofdpijn, misselijkheid en vermoeide ogen optreden. Deze klachten gaan vanzelf weer over.
Er zijn omstandigheden waarbij lichttherapie in aangepaste vorm toegediend moet worden. Dit wordt tijdens het intakegesprek besproken.