Symptomen van hypochondrie (angst voor ziekten)

Wat is hypochondrie (ziekteangst)?

Ziekteangst wordt ook wel hypochondrie, ziektevrees of ziektefobie genoemd. Mensen met hypochondrie vrezen steeds dat zij een ziekte hebben. Het is steeds weer een andere ziekte. Angst voor kanker en hart- en vaatziekten scoren hoog. Is de vrees voor ziekte heel sterk en duurt dit langer dan zes maanden, dan noemen we het hypochondrie. Door de angst is men erg gericht op lichamelijke verschijnselen.

Ziektevrees is een zichzelf versterkende aandoening.

Als gevolg van de angst kunnen lichamelijke reacties ontstaan, zoals maagklachten, duizeligheid en hartkloppingen

Soms ontwikkelen zich slaapproblemen, waardoor iemand zich overdag niet uitgeslapen voelt. Dat gevoel wordt vervolgens weer gezien als symptoom van een ziekte.

Mensen met hypochondrie bezoeken vaak dokters en lopen daar frustraties op, omdat zij zich met hun klachten niet altijd serieus genomen voelen.

De bezoeken aan de dokter vormen dan weer een nieuwe bron van stress. Er ontstaat een negatieve spiraal van klachten, veroorzaakt door de ziektefobie zelf.

Hoe herkent u hypochondrie?

  • grote aandacht voor lichamelijke klachten
  • veelvuldig doktersbezoek
  • vermijden of juist dwangmatig raadplegen van informatie over ziekten.

Hulpmogelijkheden bij ziekteangst

Ontspannings- en ademhalingstechnieken kunnen de angst stapsgewijs verminderen. U leert uw eigen rampgedachten te relativeren.

Behandeling van hypochondrie

  • zelfhulpliteratuur
  • voorlichting
  • gedragstherapie, al dan niet gecombineerd met medicijnen.

Het accent ligt op confrontatie met de lichamelijke verschijnselen zonder controles uit te voeren of geruststelling te vragen.

 

A a n m e l d e n